Povijest Detroit Tamburica Orkestar

gd 1957 do gd 1998.

Poštovani čitatelji, prevedio sam zapis iz povijesta u engleski jezike od Gp. Johna Belaviča. Oprostite ako sam pogriješio nešto slove tu i tamo jer Hrvatski nije prvi jezik svoju. D. Majhan, Studeni 2007

URujno gd. 1957, počelajeideja za DTOs ljudikojisuimalizanimanjeu glazbeitamburice. Ispod učenje Gp. Andya Bende, ukupjleni grupa vježbali su u Northern High School. Isto na to vremena, izborili su DST’va prvi čelinik Georga Ružiča. Poslije nekoliko mjeseci vježbanje note čitati, prenosili su ovo znanje na tamburicu.  ‘Ja Ljubim Milu’ bio naš prvi pjesmu.  U proljeću gd 1958, ispdod smjera Andya Bende,  dao je grupa njihovi prvi koncert. Afera je bio tako uspješno da je grupa odlučilo držati koncerta svaki proljeće. Od toga je rodilo ‘Detroit Senior Tamburitzans’. U gd. 1966, poslije teška bolesta, umro je poštovani i dragi učitelj i direktor Andya Bende. To veliko šteta je cijelo grupa diralo. Svi ču osječati njegova strpljivnsti i perzistentosti učenja svima, njegova namenja s tamburaši i baštine kulturnosti.

U jesenje gd 1966, postao naš drugi učiteljac i direktor Steva Pavlekoviča. Steva je bilo dobro poznano glazbenik, skladatelj, i aranžir. Proljećni koncert u gd 1967 bilo je posvećena u uspomena Andya Bende.

U Ljeta ista godina, Hrvatski Bratske Zajednice Mladeži Kultorna Saveza pozvali su naš direktor Steva za gost kondutor na prvi masova tamburaški zbora s njihvi prvi festival u Des Plainsa, Iowa, S.A.D. 

U gd. 1967, sa desetak godišnjaca, ukrcao se grupa na ambiciozan program i za prvi put pozivali su drugi glazbeni grupa ‘Detroita Balalajka Orkestar’. Zadnji izbirka je bio klasična izbirka od Steva pozvano ‘ Romanza za Balalajke i Tambure’. Svirali su skupe DST i DBO ispod Stevov smjera.

Detroit Senior Tamburitzans išli su na njihovi prvi putovanje izvan Detroita u gd. 1971. Svirali su ispod sponzorstvo Hrvatski-Slovenac Dvoru u Flinta, Michagana, S.A.D.

U ljetu gd 1972, Steva još jedanput bilo je biran da biti gost kondukor za HBZ Mladeži Kulturno Saveza Festivala masova tamburaški zbor u Detroita ‘ Kazališta Fordov ‘. Isti godina smo vidjeli prvi prikaza ‘Zvijezde Detroita Tamburaši’ ispod smjere Kennetha Kosoveca  sponzoran od Majčin Kluba Zora odsjeka 351.

U 28 Travnju gd 1974, DST su svirali njihovi šestnaesti koncerta u kazalište Roseville High School. Došlo je vreme da DST svirati u pravo mjesto za glazbeni koncert i za naši slušatelji. 

U ljetu gd 1974 zbog slabosti zdravsta, odlučio je Steva da nije moglu više biti direktor DSTa.  Bilo je direktor za osma godina i njegova žrtve za DST ne može biti mjerena.  Njegov mnogi darovitnosti kao glazbenik, arranžar, skladitelj, i direktor bili su samo malo. Njegov čvrsto utjecanje i završenu povjerenja u DSTa bit će spominjan od svima koji su igrali ispod ga. Njegov doprinosi pomoglo je DSTa postajati jednoga najfiniji grupa ovaki vrsta u S.A.D.

Utvrđao je Jima Guračeća da biti naši diriktor i konduktor u ljetu gd 1974. Opet smo imali sreću da smo dobili jedno ko ne samo dobroznanje kao fin glazbenik, ali isto školovano za glazbena i dirigenta. Njegova virtuoznosti svirati violina je isto dobro poznano, sviralo je u ‘Evropske Kazalištom Vojno Simfonija’ i ‘Balkanske Cavalieri’ mnogu godine.

U gd 1976 ispod Jimova smjera, primilo je DST novi dimenzija koristi za cijele veličina tamburica s izbirka ‘Ganičari Predigra’.

Počelo Devetnaestog sezona s formacija od supruge orkestrov članovi da poslužiti piče poslije koncerti.

Dvadesetak godišnjaka DSTa bilo ambiciozan za to grupa. S mladeži koji su zvršili od ‘Zvijezde Detroita Tamburaši’ i drugi mladi članovi u orkestru, bilo je rješeno da mjenja li smo naš ime ‘Detroit Tamburitza Orchestra’. Dezajniralo je Billa Cindirica novi logo za naši novi imadž. S ovo velika koncert pozivali su Hrvatski Tamburaški Orkestar iz Clevelanda; Penn-Val-Ares Tamburaši iz Pittsburgha; i Zlatne Tamburica Orkestar iz Alquippe. U gd 1978 DTO je bio pozvan svirati s Pittsburgha Filharmonike Orkestre na 19 travnju, u dvoriste uspomenja vojci i mornari u Pittsburghu.  Poslije godine, DTO je pozivao Pittsburgha Filharmonika Orkestar za naši koncert u Detroitu.

U gd 1981, Jima Guračeća bio biran za gost kondukor za četernaesta HBZ Mladeži Kulturno Saveza Festivala masova tamburaški zbora u Denvere, Colaradu.

DTO u gd 1982 s međunardno darovitostan Vere Svoboda pjevala u naši ‘Kafanskom Večera’ u Lipnja. Njezina muž, Juliusa Nikosa, smjerao je DTO dok ona je krasna animirala slušaoci. Ovo je isto pokazalo kako bi DTO moglo raditi s drugi direktor s kasne oglas.

U gd 1983, dvadeset petku godišnjak DTO ispod smjera Jima Guraceca sviralo je njihovi proljećna koncert. Sledeći grupi bili su pozvan slaviti s nas: S.S.S. Ravanica Zbor iz Detroita; Zvijezda Detroita; i Pennsamble iz Pittsburgha.

Osvijetliti jednoga u povijest DTOa je putovanje  Hrvatska i Vojvodine u gd 1984. U ovi zemlji tamburice je veliki cijenjen i uživljena. Dobio je DTO naj visoki ocjenjuje iz glabeni kritike za naši kondotorov smjere i orkestrov članov izvanredan djelovanje folklornog i klasične kompozicije. 

Sudjelovio je DTO mnogu doprinjeli humanitarna pomoć. Jednoga, koji je podnijelo šest tisuče USD, bio je Hrvatska-Bosansko Benificij Koncerta držano u Dvoristu Parah Macomba za reproducktivna umjetnosti na 22 travnu gd 1992. Na ovo koncert isto su svirali Warrena Simfonija, Balalajka Orkestar Detroita, i Detroita Tamburica Orkestar. Dobitak od ovaj kocerta smo poklonili sirote izbjeglice Hrvatske i Bosne.

U gd 1997, naši ‘Hrvatski Božič’ afer podnijelo novce za dite u bolnicu s kroničih bolesti sjeveru Bistre. Klikni ovdje da viditi pisme od ovo poklon.

U gd 1994, smjerao je Jima koncerta izklučevo same kopozicije od Steva Pavlekovič. Poslije koncert, Jima oglasio ga da umiroviti se.  Za devetnaeste godine smjeralo Jima DTO. Ispod njegov dirigentnosti vodstvom i talentira, dizalo je orkestar na novi visini i dimenzije.

Idpod smjera Jima, obavljena je orkestar skladbi klasični i polu-klasični glazbeni skladbe. Na to isto vremena, orkestar obavljena skladbe koji su napisani specifićano s Tamburaški Orkestre iz Hrvatski skladitelji.

U ljetu 1994, Kennetha Kosoveca postao dirigent četvrto DTO’a. Opet DTO bio sretan dobiti jednoga s veliki temelja u glazbe i tambura. On je došao iz obitelja tamburaši i bio je bivši dirigent s ‘Zvijezde Detroita’ mnogu godine. Sviralo je s nekolike tamburaški sastave i je bio dugogodišnji član DTO’a.

Nastaja ‘Detroit Tamburice Orkestra’ jednoga najfiniji velike tamburaški zbora ko bi moglu negdje naći. Iz ranije godine osnivanje i rastenje, ovi zbora ostalo je grupa povjerenjih profesionalih. Dogodilo je ovo zbog namjenksi dirigenti i svjestani ćlanovi. Danas DTO je poznana jedna od najpoštovani vođenje koji obavljaju sklabe za velike tamburaški zborci. Nastaviti će DTO čuvati i unaprijediti umjetničkim tamburaški glazba.

Johna Belaviča